Magyarország 2014-ben hirdette meg Déli Nyitás politikáját, melynek keretében hazánk érdeklődése hosszú évek után ismét Latin-Amerika felé fordult, erős külgazdasági fókusszal. Santiago de Chile, Saõ Paulo, Quito és Lima után immár Bogotá is a latin-amerikai, újranyíló külképviseletek sorát erősíti.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos kolumbiai látogatása során 2017. október 20-án avatta fel az újra megnyitó bogotái magyar nagykövetséget, amelyet 2006-ban az akkori kormányzat költségvetési okokra hivatkozással bezárt.  A megnyitót megtisztelte jelenlétével Patti Londoño Jaramillo külügyminiszterhelyettes, és Juan Guillermo Castro Benetti, a Külügyminisztérium Európa Igazgatója.

Látogatása során a miniszter tárgyalásokat folytatott María Ángela Holguín külügyminiszterrel és María Lorena Gutiérrez kereskedelmi miniszterrel. Szijjártó és Holguín miniszterek a sport és kultúra területén írtak alá együttműködési szándéknyilatkozatot, míg a kereskedelmi miniszterrel egy 2018. év eleji, kolumbiai üzleti delegáció magyarországi látogatásának előkészítéséről egyeztek meg. Holguín miniszter asszony egy hónapon belül viszonozta a látogatást és részt vett a 2017. novemberi budapesti Magyarország-Latin-Amerika Fórumon, ahol hivatalosan is bejelentette, Kolumbia újranyitja nagykövetségét Budapesten.

Oktatási kapcsolatainkat erősíti, hogy a Stipendium Hungaricum magyar állami ösztöndíj keretében 20 kolumbiai hallgató végezhet tanulmányokat Magyarországon, míg 10 magyar hallgató pályázhat kolumbiai egyetemekre. Ezen felül a magyar kormány a Csendes-óceáni Szövetség tagállamainak, így Kolumbiának is összesen 8 főnyi ösztöndíjat ajánlott fel tudományos kutatások területén. Az ösztöndíjasok várhatóan 2018. szeptemberétől kezdhetik meg tanulmányaikat.

Fontos külgazdasági célunk Kolumbia viszonylatában, hogy a fegyveres konfliktus lezárását követő, ígéretes fejlődési szakaszban magyar vállalatok, vállalkozások is minél nagyobb számban és sikerrel vegyenek részt. Ennek érdekében 300 millió dolláros hitelkeret nyílt az Eximbanknál a magyar-kolumbiai vállalatközi együttműködés finanszírozására.

A nagykövetség és az MNKH bogotái partnerirodájának szervezésében október 20-án megrendezett kolumbiai-magyar üzletember találkozón közel 100-an vettek részt, és öt vállalatközötti megállapodást kötöttek, melyek a magyar know-how és technológiák exportjának nyitnak utat a feltörekvő kolumbiai piacon. Ugyanitt állami szervek között is köttettek megállapodások. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá RAPE regionális fejlesztési társulással

A magyar-kolumbiai kapcsolatok a külképviseletek nyitásával várhatóan új, intenzív fejlődési szakaszba lépnek, nemcsak politikai és gazdasági, hanem oktatási, tudományos, kulturális, turisztikai és sport területen is.