A nemzeti ünnepi fogadásunkat 2018. március 14-én tartottuk meg a bogotái magyar nagykövetségen.

A himnuszok meghallgatása után Endreffy Lóránd nagykövet ünnepi beszédében kiemelte, hogy a 2017. október 20-án újranyitott bogotái nagykövetség célja, hogy minél eredményesebben fejlessze a magyar-kolumbiai kulturális, oktatási, kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat, illetve minél közelebb hozza egymáshoz Magyarországot és Kolumbiát. A lehetőségek kihasználásában számít a kolumbiai magyar közösségre is.

Tájékoztatta a magyar közösséget az erre az évre tervezett kulturális programokról, kiemelve az április 11-én nyitó EUROCINE fesztivált, ahol Magyarország, mint díszvendég 12 filmmel mutatkozik be és Pálfi György filmrendező tart műhelybeszélgetést Bogotában és Bucamarangában. Az oktatási kapcsolatok területén kiemelte a Stipendium Hungaricum ösztöndíjak jelentőségét és az egyetemi hallgatói mobilitás fejlesztésének szükségességét.

Óriási jelentőségű az Európai Unió Vagyonkezelői alapból megpályázott magyar-kolumbiai közös projekt, amelynek megvalósítása előkészítés alatt áll és utat nyit további európai uniós illetve kétoldalú projektek kivitelezéséhez  Kolumbiában.

Bíztató jel, hogy egyre több magyar cég érdeklődik kolumbiai kapcsolatok iránt kereskedelmi és befektetési céllal.

A nagykövetségen több mint 100 magyar származású, illetve magyar állampolgárt láttunk vendégül.

Az ünnepi esemény alkalmat adott arra is, hogy a magyar nagykövetség szélesebb körben ismerhesse meg a kolumbiai magyar kolónia tagjait, akik nemcsak Bogotából, hanem Cartagena de Indias-ból, Barranquilla és Bucaramanga városokból is érkeztek.

Az eseményen Daniel Giraldo és Daniel Tapias Magyarországon élt és tanulmányokat folytatott kolumbiai zeneművészek adtak elő hangszeren magyar és kolumbiai dalokat.