341/2020 (VII. 12) kormányrendelet értelmében az alábbiak szerint lehet Magyarországra beutazni.

A hatóságok a COVID-19 fertőzöttség alapján zöldsárga és piros kategóriába sorolják az országokat. A listát közzéteszik a hivatalos értesítőben is, a jelenlegi itt érhető el. Figyelem, jelenleg Kolumbia és Panama piros kategóriában van.

A beutazó személyek között a rendelkezés két csoportot különböztet meg:

1. magyar állampolgárok és családtagja; Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult külföldi állampolgárok és családtagja; Magyarországon 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosító érvényes engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok

2. egyéb külföldről érkező nem magyar állampolgárok

 

Zöld országból történő érkezés esetén (mindkét csoportba tartozó személyek) korlátozás nélkül beléphetnek. (Ha belépést követően tüneteket érez, lakhelyét nem hagyhatja el és köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.) Szintén be lehet lépni korlátozás nélkül, ha a személy igazolja, hogy belépés előtt 6 hónapon belül átesett a koronavíruson.

1. csoportba tartozó sárga országból érkező személy beléphet, de 14 napos karanténba kell vonulnia. Nincs karantén, ha a belépés előtti 5 napon belül minimum 48 órás különbséggel két negatív tesztje volt (magyar/angol nyelvű irattal igazolja). A karantén alatt engedélyezett a vírus-teszt (két teszt 48 óra különbséggel), ha az első tesz negatív, a karantén megszűnik, de ettől függetlenül meg kell csinálni a második tesztet is (ha az pozitív, ismét karanténba kell vonulni).

1. csoportba tartozó piros országból érkező személy beléphet, de 14 napos karanténba kell vonulnia. Nincs karantén, ha a belépés előtti 5 napon belül minimum 48 órás különbséggel két negatív tesztje volt (magyar/angol nyelvű irattal igazolja). A karantén alatt engedélyezett a vírus-teszt (két teszt 48 óra különbséggel, ha két 48 órás különbséggel végzett tesztje negatív, a karantén megszűnik.

2. csoportba tartozó sárga országból érkező személy, ha a belépéskori vizsgálaton fertőzésgyanús, nem léphet be Magyarország területére. Ha nincsenek tünetei, 14 napos karanténba kell vonulnia. Nincs karantén, ha a belépés előtti 5 napon belül minimum 48 órás különbséggel két negatív tesztje volt (magyar/angol nyelvű irattal igazolja). A karantén alatt engedélyezett a vírus-teszt (két teszt 48 óra különbséggel), ha az első tesz negatív, a karantén megszűnik, de ettől függetlenül meg kell csinálni a második tesztet is (ha az pozitív, ismét karanténba kell vonulni).

2. csoportba tartozó piros országból érkező személy nem léphet be Magyarország területére.

2. csoportba tartozó sárga országból érkező személy (aki a belépéskori vizsgálat során a fertőzés jeleit mutatta és ezért belépését megtagadták); valamint 2. csoportba tartozó piros országból érkező személy kérheti belépésének engedélyét a rendőrségtől az alábbi okok esetében:

  • bírósági, hatósági eljáráshoz kapcsolódó ügy (igazolással)
  • üzleti tevékenység (meghívólevéllel)
  • gyógykezelés (beutalóval/igazolással)
  • tanulmányok (oktatási intézmény igazolásával)
  • fuvarozási tevékenységgel összefüggő személyforgalom (munkáltatói igazolás)
  • családi esemény (esküvő, keresztelő, temetés)
  • családtag ápolása
  • kiemelt jelentőségű nemzetközi sport, kulturális, egyházi rendezvény
  • egyéb méltányolható/megalapozott ok

A kérelem az alábbi oldalon terjeszthető be elektronikusan:

http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz