Hazánk volt a díszvendége július 31. és augusztus 3. között az EXPOVINOS 2019 borkiállításnak Kolumbiában, melyet immár 14. alkalommal szervezett meg az ÉXITO csoport, Kolumbia vezető szupermarket hálózata. A mintegy 60.000 látogatót vonzó borszemlének kiemelt meghívottja volt dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, aki számos, kivétel nélkül teltházas szakmai bemutatón ismertette meg a tokaji aszút és más tokaji, késői szüretelésű, illetve száraz borokat a kolumbiai importőrökkel.  Magyar részről a kiállításon a Grand Tokaj, a Patrícius, a Dereszla, a Carpinus és a Dúzsi Pincészet vett részt.

A kiállítás idei különlegessége a késői szüretelésű borok felvonultatása volt, hiszen az argentin, chilei, illetve európai vörösborok uralta piacon a fogyasztási szokások folyamatos finomulásával növekvő igény mutatkozik a magas minőségű, természetes édesborok iránt, amelyek készítésében Tokaj Hegyalja messze megelőzi a külföldi versenytársait. Ennek ékes bizonyítéka hogy az Expovinos 2019-es borversenyének késői szüretelésű kategóriájában a Grand Tokaj 2013-as, 5 Puttonyos Aszúja arany-, a Patrícius Pincészet 2017-es késői szüretelésű Katinkája pedig ezüstérmet szerzett. Hasonlóképpen nagy szeretettel fogadta a nagyközönség és a szakma a tokaji száraz borokat: a nagy minőségű fehérborok kategóriájában a Carpinus 2017-es Grand Reserve Furmintja ezüstérmet szerzett.  

A magyar borok iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt, úgy a nagyközönség, mint az importőrök részéről. Ez utóbbiakkal megkezdődtek a tárgyalások a magyar borok behozataláról, melyek sikeres lázárását követően mintegy fél év múlva felkerülhetnek az első magyar borok a kolumbiai üzletek polcaira, így a magyar bor lehet az első magyar élelmiszeripari exporttermék, amely eljut Kolumbiába.