Magyar-kolumbiai vidékfejlesztési, reintegrációs projektjavaslat élvezi az Európai Unió és a Kolumbiai Kormány támogatását. A közös projektjavaslatot a FARC gerillaszervezettel megkötött fegyverletételi megállapodást követő békefolyamat és konszolidáció támogatására létrehozott EU Vagyonkezelői Alap (EUTF) keretében a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, az Erdészeti Tudományos Intézet, valamint magyar partnereik nyújtották be a kolumbiai CORPOAMAZONIA-val együttműködésben, 2017 júniusában. 

A közös projekt célterülete Putumayo tartomány. A projekt a volt FARC gerillák által korábban ellenőrzés alatt tartott területek lakosságának kollektív társadalmi reintegrációját célozza meg, a fenntartható vidékfejlesztés, erdőgazdálkodás, környezetvédelem, illegális ültetvények kiváltása, valamint a hagyományos termelés visszaállításának elősegítése által. A projekt 2,5 millió euró költségvetési keretre pályázik.

2017. novemberi döntésük során a kolumbiai kormány és az EU 26 pályázat közül hatot tartott érdemesnek részletes kidolgozásra, köztük a magyar koncepciót.  A projekt gyakorlati megvalósításához vezető folyamat következő, nagy jelentőségű eleme a részletes projektterv kidolgozása és az illetékes uniós szervhez történő benyújtása. A feladat sikeres végrehajtása érdekében magyar-kolumbiai munkacsoport alakult, amely várhatóan már január közepén megkezdi a közös munkát.  

Nagykövetségünk folyamatos lobbitevékenységet folytatott a projektjavaslat elfogadása érdekében és a jövőben is minden segítséget és támogatást megad a projekt résztvevői számára a részletes projektterv kedvező fogadtatása majd a sikeres kivitelezés érdekében.

Magyarország, a vagyonkezelői alap hozzájárulójaként továbbra is érdekelt közös projektek kidolgozásában és megvalósításában, ami a magyar-kolumbiai kapcsolatrendszert több együttműködési területen is hosszú távon erősítheti.