2018. november 6-án, a Dél-Amerikai körútön tartózkodó dr. Kövér László országgyűlési elnök jelenlétében, Magyarország Bogotái Nagykövetségén ünnepélyes keretek között útjára indították a kolumbiai konszolidációt és az ország fejlesztését támogató EU Vagyonkezelői Alapból finanszírozott magyar-kolumbiai közös projektet.

A 2.5 millió euró összértékű  projekt a volt FARC gerillák valamint az általuk korábban ellenőrzés alatt tartott területek lakosságának kollektív társadalmi reintegrációját célozza meg, a fenntartható vidékfejlesztés, erdőgazdálkodás, környezetvédelem, illegális ültetvények kiváltása, valamint a hagyományos termelés visszaállításának elősegítése által, Kolumbia Putumayo tartományában. A projektben magyar részről a Magyar Kolumbia Vidékfejlesztési Nonprofit Kft, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), a Vitafort valamint további magyar vállalatok vesznek rész, a kolumbiai partner a Corpoamazonia állami intézmény.

A projekt elindításáról szóló szándéknyilatkozatot az EU részéről Patricia Llombart nagykövet a bogotái EU Delegáció vezetője, a Corpoamazonia részéről pedig Alexander Mejía vezérigazgató írták alá. A nagy sajtóérdeklődésre számot tartó eseményen az aláíró felek mellett részt vett és beszédet mondott dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke, Emilio José Archila miniszter, békefolyamatért felelős elnöki különmegbízott és Sorrel Aroca Putumayo tartomány kormányzója.

Dr. Kövér László beszédében megköszönte a kolumbiai kormány és az Európai Unió Bizottságának támogatását, amiért a projektet megvalósításra érdemesnek találták, és hozzátette, biztos abban, hogy "a kiemelkedő magyar szaktudás, amivel hazánk hozzájárul ennek az összetett projektnek a megvalósításához nagyban elősegíti majd a korábban a FARC gerillák ellenőrzése alatt álló területek lakosságának gazdasági és társadalmi reintegrációját, és egyben hozzájárul a hőn áhított tartós békéhez Kolumbiában.”

Archila békefolyamatért felelős elnöki különmegbízott köszönetet mondott Magyarországnak a békefolyamat támogatásáért, és kiemelt jelentőségűnek nevezte a magyar szaktudás átadására épülő közös reintegrációs projektet.

Az EU Vagyonkezelői Alapból finanszírozott projektben való részvétel egyedülálló lehetőséget biztosít a magyar intézményeknek és vállalatoknak a kolumbiai piacon való bemutatkozásra, kapcsolatépítésre, referenciamunkák elvégzésére a békemegállapodást követően nagy fejlődési távlatokkal rendelkező vidékfejlesztési/agrárszektorban.