Endreffy Lóránd nagykövet meghívására november 8-án a nagykövetségre látogatott Rafael Pardo miniszter, posztkonfliktus, biztonságpolitika és emberi jogokért felelős elnöki különmegbízott. A miniszter által vezetett hivatal felelős a FARC-kal való fegyveres konfliktus utáni újjáépítési-konszolidációs programokat támogató EU Vagyonkezelői Alaphoz (EUTF) benyújtott pályázatok kolumbiai részről történő elbírálásért.

A nagykövet köszönetet mondott, amiért a kolumbiai kormány támogatja az EUTF-hoz benyújtott magyar pályázatok alapjául szolgáló projekt-koncepciók egyikét. (a projektjavaslatról részletesen itt olvashat).  Tájékoztatta továbbá a minisztert, hogy a nagykövetség koordinálásával a projektben résztvevőkből munkacsoport került felállításra, valamint folynak az egyeztetések a kolumbiai partner Corpoamazonia képviselőinek Magyarországra utazásáról, hogy az összes partner egy helyszínen vehessen részt a projekt részletes kidolgozásában.

A miniszter nagyra értékelte a magyar aktivitást az előkészítésben, és további támogatásáról biztosította a magyar projektjavaslatot.  Sajnálatát fejezte ki, hogy Szijjártó Péter október 20-i látogatása alkalmával váratlan vidéki útja miatt nem sikerült találkoznia a magyar külügyminiszterrel. Köszönetet mondott a nagykövetség újra nyitásáért, és nagyra értékelte, hogy kétoldalú kapcsolataink új lendületet vettek a nyitást követően.