A Magyarország és Kolumbia közötti vízipari együttműködés lehetőségeinek megvitatására 2018. március 9. – én nagykövetségünkre látogatott Jorge Andrés Carrillo Cardoso vízügyekért felelős miniszterhelyettes. A Vízügyi és Közegészségügyi Igazgatóság legfőbb feladata a fenntartható fejlődés elősegítése, a népesség ívóvízhez és közegészségügyhöz való hozzáférését érintő politikai döntések, programok, projektek és szabályozások előkészítése és végrehajtása által.

A nagykövet tájékoztatta a miniszterhelyettest a külképviselet újranyitása óta fellendült kereskedelmi és politikai kapcsolatokról, illetve a vízipari területeken elért eddigi eredményekről, illetve bemutatta a magyar vízipari szektor fontosabb szereplőit, kiemelve Magyarország világszinten élenjáró szerepét a vízipari technológiák és know-how területén, valamint tájékoztatta a miniszterhelyettest a 2019-ben Budapesten megrendezésre kerülő Víz Világtalálkozóról.

A miniszterhelyettes elmondta, hogy a legfőbb kihívásokat a települési szilárd hulladék mennyiségének csökkentése és újrahasznosítása, a lakossági szennyvízkezelés fejlesztése és modernizálása valamint az energiahatékonyság és szennyező anyagok kibocsátás csökkentése jelentik. Véleménye szerint, ezek azok a területek, amelyek mentén a két ország közötti együttműködés elindulhat.