Kedves Látogatónk!

Magyarország bogotái nagyköveteként tisztelettel köszöntöm honlapunkon. Nagy örömmel és büszkeséggel tájékoztatom, hogy a magyar kormány Déli Nyitás stratégiája keretében Magyarország 11 évnyi távollét után, 2017. október 20-án, újra megnyitotta nagykövetségét Bogotában.  A nyitással kétoldalú kapcsolataink azonnal nagy lendületet vettek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen nyitotta meg a külképviseletet, valamint számos sikeres kétoldalú találkozót bonyolított le a kolumbiai kormány tagjaival.  A miniszteri látogatás mentén szervezett, közel 100 érdeklődőt vonzó üzletember találkozón több konkrét üzleti szerződés, együttműködési megállapodás köttetett. Néhány héttel később, november 15-én, María Ángela Holguín külügyminiszter tett viszontlátogatást hazánkban, ahol részt vett a III. Magyarország-Latin Amerika fórumon, és bejelentette, hogy Kolumbia újranyitja nagykövetségét Budapesten. Biztonsággal kijelenthető tehát, hogy mindkét fél részéről komoly az érdeklődés a kapcsolatok továbbfejlesztése iránt, amelyhez nagykövetségünk kész minden segítséget megadni.

Kolumbia az elmúlt évtizedben jelentős gazdasági fejlődésen ment át, és komoly sikereket mutatott fel az országban hosszú évtizedeken át működő, súlyos szenvedést és károkat okozó gerillaszervezetekkel való megbékélésben is. Stabil, demokratikus értékrendje, kiemelkedő gazdasági teljesítménye és nyitott gazdaságpolitikája ideális partnerré teszi a hagyományos piacokon kívül is kapcsolatokat kereső magyar gazdaság számára. Nagykövetségünk célja és feladata, hogy ezt a kapcsolatfelvételt minden rendelkezésre álló eszközzel támogassa és segítse. A két ország közötti együttműködést új, magasabb szintre kívánjuk emelni, nem csupán politikai és gazdasági szinten, hanem az oktatási, tudományos, kulturális, turisztikai és sport kapcsolatokat területén is.

Ugyancsak nagy örömmel tájékoztatom, hogy konzuli részlegünk 2018. január 15-val teljes körűen megkezdte működését. Kérem, forduljon bizalommal munkatársaimhoz, akik  gyors, szakszerű és ügyfélbarát szolgáltatást nyújtanak Önnek.

Nagykövetségünk honlapján rendszeres tájékoztatás adunk a külképviselet tevékenységéről, az általunk szervezett eseményekről, rendezvényekről. Kívánom a honlap minden kedves látogatójának, hogy örömmel és hasznosan tudjon böngészni oldalunkon! Kérem, ha bármi észrevétele, javaslata van, írja meg nekünk.

Endreffy Lóránd

nagykövet